Страница за Провадия

Разположение

    Провадия е град в област Варна, Североизточна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Провадия. Провадия е град в Североизточна България, намира се в област Варна и е административен и стопански център на община Провадия. Отстои на 410 км североизточно от София, на 47 км западно от Варна, на 53 км югоизточно от Шумен. Градът е разположен на Провадийска река, по протежение на Провадийски пролом, обграден с високи скали от изток и запад. През града преминава жп линията Варна – София и Варна – Русе.

Провадия отвисоко Крепост Овеч Мост на крепостта Овеч
Провадия отвисокоКрепост ОвечМост при крепостта

Население

    Населението му е 15 311 жители, което го прави втори по големина град в областта след Варна.


Забележителности

    Има училище за народни песни, гайдари и други музикални инструменти. Провадия е изходно място за посещение на крепостта Овеч, етнографския комплекс „Ламбова къща“, експозиция, посветена на композитора Светослав Обретенов и неговото семейство. Градът разполага с исторически музей, художествена галерия и музейни сбирки от селата Манастир, Добрина, Градинарово, Черноок, Равна, Петров дол, Черковна, Снежина, Бозвелийско и др. Интерес за археолозите представлява праисторическият комплекс Солницата, който освен че е един от първите солодобивни центрове в Европа, е също и древно селище.

    В центъра на града се намира Часовниковата кула, която е изградена през ХVІ – ХVІІ век. Сегашния си вид е получила след ремонта извършен от майстор Ламбо Христов заради наводнението от 1897 г. Кулата е с четириъгълна основа и има 5 етажа, над които се издига купол, носен от 6 малки колони.

    Известни провадийци:

ДОТАМ И ОБРАТНО: Тайните на крепостта Овеч край Провадия - Събуди се... (29.05.2021)


Информация за Провадия